Poble costaner de Catalunya pertanyent a la província de Tarragona i a la comarca del Tarragonès.
DADES GEOGRÀFIQUES
Delimita al Nord-oest amb la població de Creixell, al nord amb La Pobla de Montornès, al nord-est amb la Riera de Gaià, al sud amb la població d’Altafulla i a l’est amb el Mar Mediterrani.
Es troba a 13 km al Nord-est de Tarragona i aproximadament a 100 km al Sud-oest de Barcelona.
Per a arribar per carretera podem agafar des de Barcelona o Tarragona l’Autopista AP-7 o E-15, la variant (que enllaça la mateixa autopista i la N-340), la carretera general o N-340.
Des de La Pobla de Montornès, per la carretera T-210 i des de La Riera de Gaià per la carretera T-214.
Per a arribar amb tren hem d’agafar la línia de rodalia de R.E.N.F.E. direcció Tarragona si venim des de Barcelona (des del nord) i la línia de Barcelona si venim de Tarragona (des del Sud).
Podem diferenciar la població pel seu ús i naturalesa en 6 sectors:
El primer sector correspondria al Nucli Urbà principal.
El segon sector correspon a la zona residencial de “Els Munts”.
El tercer sector correspon al Nucli Urbà de Clarà.
El quart sector correspon a la zona costanera de “Baix a Mar” o “Marina de Torredembarra”
El cinquè sector correspon a la zona del Polígon Industrial.
El sisè sector correspon a la zona protegida pel seu valor ecològic de “Els Muntanyans”
DADES HISTÒRIQUES
Clima.
El clima de Torredembarra és bastant humit i calorós a l’estiu i sec i fred a l’hivern. És un clima propi del litoral Mediterrani. Les precipitacions es reparteixen principalment a la primavera, finals de l’estiu i en la tardor. Quan són de caràcter torrencial són breus i intenses, amb la inundació de les zones pròximes a la platja, on es troba l’aiguamoll conegut pels Muntanyans. La presència de neu en els mesos d’hivern és inexistent si bé alguns anys fa acte de presència de forma esporàdica i desapareix ràpidament com arriba.
Flora i Fauna.
L’arbre més estès de Torredembarra i voltants és segurament el garrofer. El clima sec de la zona afavoreix la proliferació de cactus i plantes com l’aloe vera, la pita, la figa, etc. El pi també cobreix una gran part del terreny. Altres espècies presents en el territori però introduïdes a causa de l’agricultura són: L’olivera i l’ametller, unes de les plantacions agrícoles més usades, la vinya i l’avellaner.
En quant a la fauna, destaquen el conill, la tòrtola turca, el colom… En la zona protegida d’Els Muntanyans, en part aiguamoll i dunes, trobem també, el flamenc, la garça reial, l’ànec de coll verd i la sargantana de les dunes, entre d’altres.
Dades Urbanístiques.
Torredembarra conta actualment (2006) amb una població de 14.000 habitants a l’hivern i d’uns 60.000 habitants a l’estiu. Aquesta disparitat estacional és deguda al caràcter eminentment turístic del litoral Català i en general de tota la costa Mediterrània.
Domina a la població l’antic castell o palau (actualment ajuntament) construït al començament del segle XVII per la família dels Icard, senyors de la baronia de Torredembarra. Al seu voltant i com en altres pobles es troben la plaça del castell, que es pot accedir per dues portes de l’antiga muralla que protegia la vila, l’església i en nucli històric del poble.
La població va romandre més o menys invariable fins a l’arribada del turisme en la dècada dels seixanta del segle XX el que va comportar un augment significatiu de construccions noves a les afores del poblat, en urbanitzacions de tipus residencial (sobretot segones residències de barcelonins) amb gran presència de torres i xalets i l’aparició dels primers campings i hotels de la zona.
Actualment i a causa de la política de creixement econòmic basat en la construcció massiva de segones residències durant les últimes dècades del segle XX, aquest model va ser replantejat per a poder salvaguardar les escasses zones verdes que quedaven així com les explotacions agrícoles i ramaderes, majoritàriament en l’interior del municipi. La zona costanera és potser la més castigada per aquest model de desenvolupament urbanístic que està sent corregit, en la mesura del possible.
Edificis i llocs rellevants:
-El Castell. Seu actual de l’Ajuntament.
-Esglèsia Parroquial de Sant Pere Apòstol.
-La Torre de la Vila.
-La Vil·la del Moro.
-Carrer d’Antoni Roig.
-”Cal Checo”.
-Baix a Mar, “Els Muntanayans” i “El Roquer”.
-El Far.